Daudzi omleti gatavo ar pienu, taču ir vienkāršāks un labāks veids, kā tā vienmēr izdodas maiga un garda.
Omlete ir viens no vienkāršākajiem un biežāk gatavotajiem brokastu ēdieniem. Taču, lai arī šķiet, ka to sabojāt nav iespējams, daudziem tā iznāk sausa, gumijaina vai pat piedegusi. Bieži kļūda slēpjas tajā, ka gatavošanas laikā pievieno pienu, cerot, ka tas padarīs olu masu maigāku. Patiesībā piens dara pretējo — tas sabojā omletes struktūru un garšu.
Eksperti skaidro, ka ir daudz labāka un vienkārša sastāvdaļa, kas ļauj omletei izcepties vienmērīgi, saglabājot patīkamu krēmīgumu un maigu garšu.
Kāpēc pienu labāk nelietot omletē
Daudzi ir pārliecināti, ka piens palīdz omletei kļūt gaisīgākai, taču tas faktiski atšķaida olas un palielina mitrumu pannā. Šķidrums no piena sāk tvaikot un strauji paaugstina temperatūru, kā rezultātā olas piedeg vai kļūst gumijainas.
Turklāt piens maina omletes garšu – tā kļūst pliekana un ūdeņaina, nevis maiga un sulīga.
Labāka alternatīva pienam
Skābais krējums ir bagātīgāks ar taukiem, kas palīdz olām gatavoties vienmērīgi un neļauj tām izžūt. Krējumā esošā skābuma pakāpe arī padara olas maigākas un piešķir tām viegli krēmīgu struktūru.
Tā vietā, lai pievienotu pienu, pietiek ar vienu karoti skābā krējuma. Tas lēnāk uzsilst un palīdz kontrolēt gatavošanas procesu — omlete kļūst zeltaini dzeltena, mīksta un neizžūst pat tad, ja pannā stāv mazliet ilgāk.
Kā pagatavot ideālu omleti ar skābo krējumu
Olas iesit bļodā, pievieno skābo krējumu, šķipsnu sāls un nedaudz piparu. Ar vieglām kustībām sakuļ, bet neputo – masai jābūt viendabīgai, nevis gaisīgai. Pannu uzsilda uz mazas uguns un izkausē sviestu, tad pielej olu masu un ļauj tai lēnām sabiezēt. Gatavojot uz zemas temperatūras, omlete saglabās krēmīgu un maigu struktūru.
Kad virspuse sāk sacietēt, to var viegli apmaisīt vai uz brīdi pārklāt ar vāku. Pēc vēlēšanās var pievienot sieru, lociņus vai šķiņķi, pēc tam omleti pārlocīt uz pusēm un ļaut tai pāris sekundes “atpūsties”. Rezultāts – maiga, gaisīga un krēmīga omlete, kas garšo kā no labākā brokastu restorāna.
Padomi, lai omlete vienmēr izdotos
Omleti labāk gatavot uz zemas uguns, nevis karsējot pannu pārāk stipri, jo tad tā saglabās maigu tekstūru un neizžūs. Nelietojiet arī pārāk daudz sviesta vai eļļas, jo tas var sabojāt omletes struktūru. Bagātīgākai garšai piena vietā var pievienot ēdamkaroti skābā krējuma, biezpiena vai mascarpone.
Kad omlete ir gatava, ļaujiet tai mazliet atdzist – tad tā kļūs vēl maigāka un krēmīgāka. Šī vienkāršā metode palīdz izvairīties no piedeguma un nodrošina, ka omlete vienmēr izdodas maiga, gaisīga un ar izteiktu garšu – neliela izmaiņa, kas patiešām rada lielu atšķirību.
Nepieciešams:
4 olas
1 ēdamkarote sviesta
1 ēdamkarote skābā krējuma
Šķipsna sāls un piparu
Sīki sagriezti lociņi vai pētersīļi (pēc vēlēšanās)
Nedaudz sarīvēta siera vai gabaliņš šķiņķa (ja vēlas sātīgāk)










